Vacherin Mont d’Or uit de oven – klassiek Frans wintergerecht

Dit is het recept voor Vacherin Mont d’Or uit de oven: een romige kaas uit de Jura, gebakken met knoflook, tijm, rozemarijn en witte wijn.
Perfect voor een koude avond – eenvoudig, vol smaak en onweerstaanbaar lekker.

Wanneer het kouder wordt, verschijnt er iets bijzonders in de Franse Jura: Vacherin Mont d’Or.
Deze zachte, romige kaas wordt traditioneel in zijn houten doosje gebakken, met knoflook, verse kruiden en een scheut witte wijn.
Het resultaat? Een geurige, fluweelzachte kaasfondue uit de oven – echt comfort food.
Serveer met goed brood, geroosterde groenten of wat charcuterie, en je hebt een gerecht dat uitnodigt om te delen.


Ingrediënten (2–4 personen)

  • 1 Vacherin Mont d’Or in houten doosje

  • 1 teentje knoflook, in dunne plakjes

  • 1 takje tijm

  • 1 takje rozemarijn

  • 5 el droge witte wijn

  • Versgemalen peper


Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

  2. Snijd de korst aan de bovenkant van de Vacherin voorzichtig los en leg die even opzij.

  3. Maak met de punt van een mes kleine inkepingen in de kaas en steek er plakjes knoflook, tijm en rozemarijn in.

  4. Schenk de witte wijn over de kaas en leg de korst terug.

  5. Plaats het houten doosje in een ovenschaal en pak het geheel in met aluminiumfolie.

  6. Bak 20–30 minuten in het midden van de oven tot de kaas zacht en smeuïg is.


Serveren

Zet de warme kaas in het doosje op tafel en serveer met:

  • knapperig stokbrood of geroosterde zuurdesem

  • geroosterde groenten zoals pastinaak, wortel of spruiten

  • rauwe groenterepen (selderij, wortel, venkel)

  • eventueel wat charcuterie of gebraden vlees

✨ Warm, romig en vol smaak – alles wat je wilt op een winteravond.

WINKELWAGEN 0