Warme vijgen met mascarponemousse, rodewijnsiroop en krokante amandelcrunch. Het ultieme seizoensdessert voor de nazomer en herfst.
Wanneer vijgen in het seizoen zijn, verdienen ze een plek in het middelpunt van het dessert. Hun zachte, honingzoete vruchtvlees combineert prachtig met warme kruiden en rode wijn. Door de vijgen in de oven te roosteren, worden ze nog intenser van smaak en vormen ze een perfect contrast met romige mascarpone en knapperige citroen-amandelcrunch.
Dit gerecht draait helemaal om balans: zoet en fris, romig en krokant, kruidig en fruitig. Het is een dessert dat er spectaculair uitziet, maar toch eenvoudig te maken is. Ideaal om indruk te maken na een diner of gewoon als luxe traktatie op een nazomerse avond.
Ingrediënten (4 personen)
Vijgen
- 8 rijpe vijgen
- 120 ml rode wijn
- 2–3 el honing
- 1 kaneelstokje
- 4 takjes tijm
- Merg van ½ vanillestokje
- 1 klontje boter
- Optioneel: kneepje citroensap
Amandelcrunch
- 150 g amandelen, grof gehakt
- 60 g suiker
- 60 g boter
- Rasp van 1 citroen
Mascarponemousse
- 250 g mascarpone
- 50 g poedersuiker
- 50 g slagroom
- Merg van ½ vanillestokje
Aan de gang!
Geroosterde vijgen
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Snijd de vijgen kruislings in, maar niet helemaal door, en zet ze rechtop in een ovenschaal.
- Verwarm rode wijn met honing, kaneel, vanille, tijm en eventueel citroensap 3 minuten tot een siroop.
- Giet de siroop over de vijgen en leg op elke vijg een klontje boter.
- Rooster 20–25 minuten, lepel halverwege wat siroop over de vijgen.
Amandelcrunch
- Meng amandelen, suiker, boter en citroenrasp.
- Spreid uit op een bakplaat en rooster 12 minuten op 180 °C, halverwege omscheppen.
Mascarponemousse
- Roer mascarpone los met poedersuiker en vanille.
- Meng met slagroom en klop kort luchtig.
- Doe in een spuitzak voor mooie toefjes.
Serveren
- Spuit een toef mascarponemousse ernaast.
- Leg twee warme vijgen op elk bord.
- Bestrooi met de amandelcrunch.
- Lepel wat siroop van de vijgen over het geheel.
Een spectaculair dessert dat smaakt als pure nazomer op het bord.
- Wijnsuggestie: een zoete Muscat of een licht gekoelde dessertwijn uit de Loire (bijv. Coteaux du Layon) sluit prachtig aan.
- Variatie: vervang amandelen door hazelnoten of pistache.
- Tip: de amandelcrunch kun je van tevoren maken en luchtdicht bewaren.
Warme vijgen uit de oven met mascarponemousse, rodewijnsiroop en amandelcrunch. Het ultieme herfst-dessert: zacht, kruidig, romig en krokant.