Romige zalmtartaar met dille crème en ingelegde komkommer

Fris, licht en perfect als voorgerecht voor feestdagen of diners thuis

Deze zalmtartaar is een voorbeeld van hoe mooi eenvoud kan zijn. Vers gesneden zalm wordt gemengd met kruiden, citroen, mosterd en een vleugje crème fraiche voor romigheid.
Daar tegenover staan frisse ingelegde komkommerlinten en knapperige dungeschaafde radijs. Het resultaat is een voorgerecht dat elegant, licht en perfect in balans is. Ideaal voor feestdagen, etentjes of als onderdeel van een groter menu.

Bij Ottavi werken we in onze workshops vaak met gerechten als deze: strak opgebouwd, vol smaak en altijd goed uit te leggen. Wil je meer leren over snijtechnieken, smaakopbouw en het maken van verfijnde voorgerechten? Kijk dan eens naar onze kookworkshops in Amsterdam West.

Recept voor 4 personen

Zalmtartaar

Ingrediënten

• 300 g verse zalm, met de hand fijn gesneden
• 1 kleine sjalot, fijngesnipperd
• 40 g cornichons, fijngehakt
• 20 g kappertjes, fijngehakt
• 1 tl mosterd
• 1 tot 2 el crème fraiche
• 1 el dille, fijngehakt
• 1 el bieslook, fijngehakt
• Citroenrasp en citroensap naar smaak
• Peper en zout

Bereiding

Meng alle ingrediënten tot een zachte, frisse tartaar.
Breng op smaak met citroen, peper en zout.
Bewaar koud tot het opmaken.


Ingelegde komkommer

Ingrediënten

• 1 komkommer
• 2 el azijn
• 1 tl suiker
• Snuf zout

Bereiding

Schaaf dunne linten van de komkommer.
Meng met azijn, suiker en zout en laat kort marineren.


Dille crème

Ingrediënten

• 2 el crème fraiche
• 1 tl citroensap
• Citroenrasp
• Fijngehakte dille
• Zout

Bereiding

Roer alles tot een gladde, frisse crème.


Extra voor de opmaak

• Dun geschaafde radijs
• Optioneel: zalmkaviaar of krokante kappertjes
• Extra dille of bieslook


Opmaak

  1. Maak een veeg dille crème op het bord.

  2. Vorm de zalmtartaar tot een stevige ronding of quenelle.

  3. Drapeer de ingelegde komkommerlinten speels over en naast de tartaar.

  4. Leg dunne schijfjes radijs in een ring om het gerecht.

  5. Werk af met kruiden en eventueel kappertjes of zalmkaviaar.

Een licht en feestelijk gerecht dat altijd indruk maakt.


📍 Ottavi Smaakwinkel en Kookstudio
Jan van Galenstraat 102H Amsterdam West
Wil je leren hoe je dit soort gerechten zelf maakt? Ontdek onze workshops op ottavi.nl/kookstudio

Zalmtartaar
WINKELWAGEN 0