Pasta met pittige ’nduja uit Calabrië, ansjovis, spinazie en knapperige kappertjes. Afgetopt met romige burrata: comfort food met een kick.
Calabrië staat bekend om zijn vurige keuken en daar hoort ’nduja absoluut bij: een smeerbare, pittige salami vol chilipepers. Deze Zuid-Italiaanse smaakbom vormt de basis voor een pasta die warmte, pit en romigheid combineert.
In dit recept wordt de ’nduja uitgebakken en gemengd met een saus van ansjovis, spinazie en kappertjes. De pasta krijgt zo een diepe, kruidige smaak met een licht ziltige toets. Afgewerkt met fluweelzachte burrata en verse basilicum ontstaat een gerecht dat ultiem comfort food is – snel klaar, maar rijk van karakter. Perfect voor een doordeweekse avond of een weekend met een vleugje Zuid-Italiaanse flair.
Ingrediënten (2 personen)
200 g calamaretto pasta (of andere korte pasta)
1 grote sjalot, fijn gesnipperd
2 teentjes knoflook
3 ansjovisfilets (Pollastrini)
1 el kappertjes
300 g verse spinazie
80–100 g ’nduja
1 el extra vergine olijfolie
Versgemalen peper en zeezout
2 burrattini (of 1 grote burrata)
Paar blaadjes basilicum
Aan de gang!
Pasta
Kook de pasta al dente in gezouten water. Bewaar wat kookvocht.
Saus
Fruit sjalot en knoflook zachtjes in olijfolie.
Voeg ansjovis toe en laat smelten.
Doe er kappertjes en spinazie bij, laat slinken.
Blend dit mengsel tot een grove saus.
’Nduja
Verwarm een schone pan en bak de ’nduja zachtjes uit tot hij gaat glanzen.
Voeg de spinaziesaus toe en meng goed.
Afmaken
Doe de pasta bij de saus en voeg een scheut kookvocht toe om te binden.
Breng op smaak met peper (zout meestal niet nodig door de ansjovis en ’nduja).
Serveren
Verdeel de pasta over diepe borden.
Leg er een burrattini of stukjes burrata bovenop.
Werk af met basilicum.
Extra
Wijnsuggestie: een frisse Italiaanse witte zoals Vermentino Toscana of Pecorino
Variatie: voeg geroosterde cherrytomaatjes toe voor extra frisheid.
Tip: gebruik goede kwaliteit ’nduja – de smaak maakt of breekt dit gerecht.
Pasta met pittige ’nduja, spinazie, ansjovis en burrata. Zuid-Italiaans comfort food dat romig, kruidig en in 20 minuten op tafel staat.