Coquilles met pastinaak crème en saffraan kreeftensaus

Een feestelijk voor of tussengerecht voor kerst of elk bijzonder diner

In deze video maken we bij Ottavi een elegant maar verrassend eenvoudig gerecht: gebakken coquilles op een zachte pastinaak crème, met een rijke saffraan kreeftensaus en geroosterde hazelnoten voor crunch.
Dit gerecht is ideaal als voor of tussengerecht tijdens de feestdagen en laat mooi zien hoe je met een paar technieken iets echt verfijnds op tafel zet.

📍 Heel veel ingrediënten zoals saffraan, kreeften bouillon en fleur de sel voor dit gerecht vind je bij Ottavi Smaakwinkel en Kookstudio, Jan van Galenstraat 102H Amsterdam West.


Recept voor 4 personen

Ingrediënten

Pastinaak crème
• 2 grote pastinaken, geschild en in stukken
• 1 sjalot, fijngesneden
• 1 teen knoflook, geplet
• 1 el olijfolie
• 1 el roomboter
• 150 ml melk
• 100 ml slagroom
• Zout en peper

Saffraan kreeftensaus
• 240 ml kreeftenfond
• 150 ml witte wijn
• 100 ml slagroom
• 1 sjalot, in ringen
• 1 teen knoflook
• 1 tak tijm
• Klein plukje saffraan
• 80 g koude roomboter (in blokjes)
• Zout en peper

Coquilles
• 12 coquilles
• Olijfolie en klontje boter
• Peper
• Fleur de sel

Hazelnoot crunch
• 50 g hazelnoten, grof gehakt
• Scheutje olijfolie
• Zout


Aan de gang!

1. Pastinaak crème

• Fruit sjalot en knoflook zacht in olijfolie en boter.
• Voeg de pastinaak toe en bak kort mee.
• Schenk melk en room erbij, kook tot alles zacht is.
• Pureer glad in een blender en breng op smaak met zout en peper.
• Houd warm of warm later opnieuw op.


2. Saffraan kreeftensaus

• Verwarm de witte wijn en voeg de saffraan toe, laat 10 minuten trekken.
• Voeg sjalot, knoflook en tijm toe en laat inkoken tot de helft.
• Giet de kreeftenfond erbij en laat opnieuw inkoken.
• Schenk de room toe en laat zacht pruttelen tot licht gebonden.
• Zeef de saus.
• Klop van het vuur de koude boter er beetje bij beetje door tot de saus glanst.
• Breng op smaak met zout en peper.


3. Gegrilde hazelnoot crunch

• Rooster de hazelnoten in olijfolie in de pan.
• Voeg een snuf zout toe en laat afkoelen.


4. Coquilles bakken

• Dep de coquilles goed droog.
• Verhit olijfolie in een koekenpan op hoog vuur.
• Bak de coquilles op één kant tot goudbruin.
• Draai ze om, bak nog heel kort en haal ze direct van het vuur.
• Bestrooi met fleur de sel.


5. Opmaak

• Maak een mooie veeg pastinaak crème op elk bord.
• Leg drie coquilles er tegen aan.
• Lepel of schuim de saffraan kreeftensaus erover.
• Werk af met de hazelnoot crunch over de pastinaak.
• Optioneel: wat citroenrasp of kervel.


📍 Meer leren of mee koken?

Bekijk al onze recepten, workshops en cursusdata op ottavi.nl
Of kom langs in de winkel aan de Jan van Galenstraat 102H in Amsterdam West.

coquilles, pastinaak, hazelnoten, kreeften saffraanschuim
WINKELWAGEN 0