Coq au Vin is een echte klassieker uit de Franse keuken en misschien wel hét stoofgerecht dat Frankrijk symboliseert. Letterlijk betekent het “haan in wijn”, want oorspronkelijk werd dit gerecht gemaakt met een oude haan die urenlang sudderde in rode wijn tot het vlees botermals was. Tegenwoordig gebruiken we vaak kipbouten: stevig genoeg om lang te stoven en rijk van smaak.
Het geheim van een goede Coq au Vin zit in de balans tussen hartig en rijk. Rode wijn vormt de basis en geeft die kenmerkende diepte, terwijl spekblokjes, champignons, ui en wortel zorgen voor extra body en een lichte zoetheid. Kruiden als tijm, rozemarijn en laurier maken het geheel aromatisch en verwarmend.
Dit gerecht is ideaal voor herfst en winter – langzaam gegaard in de oven, zodat de smaken rustig in elkaar trekken. Het resultaat: boterzachte kip in een glanzende, volle saus. Serveer met aardappelpuree, tagliatelle of een stuk knapperig brood en je hebt een maaltijd die verwarmt en indruk maakt.
Ingrediënten (4 personen)
Kip & marinade
4 kipbouten (in het gewricht doorgesneden, dus 8 stukken)
300 ml rode wijn
400 ml kippenbouillon
70 g tomatenpuree
2 laurierblaadjes
4 takjes tijm
2 tl rozemarijn
4 teentjes knoflook, geraspt
2 uien, gesnipperd
1 winterpeen, in brunoise
150 g spekblokjes
500 g champignons, in kwarten
60 g boter
3 el olijfolie
Zeezout en zwarte peper
Bloem, om licht te bestuiven
Aan de gang!
Mise en place
Dep de kip droog met keukenpapier, zout rondom en bestuif licht met bloem. Klop goed af.
Snijd champignons in kwarten, uien en knoflook fijn, wortel in brunoise.
Meet wijn, bouillon, tomatenpuree en kruiden af.
Stoofschotel
Verwarm de oven voor op 160 °C (boven- en onderwarmte).
Verhit olijfolie in een zware braadpan. Bak de kipbouten in porties goudbruin aan beide kanten. Haal uit de pan en zet opzij.
Bak de spekblokjes in dezelfde pan tot knapperig. Haal uit de pan en zet apart.
Voeg ui, knoflook en wortel toe en fruit 2–3 minuten tot glazig.
Voeg champignons toe en bak 5–7 minuten mee.
Roer de tomatenpuree erdoor en bak kort mee.
Giet de rode wijn in de pan, roer goed door en laat 5 minuten inkoken.
Voeg de kip en spekblokjes terug in de pan. Schenk de bouillon erbij en voeg laurier, tijm en rozemarijn toe. Breng op smaak met zout en peper.
Bedek de pan en zet 1,5 uur in de oven, tot de kip zacht en mals is.
Afwerking
Haal de kip uit de pan en verwijder laurierblaadjes en takjes tijm.
Laat de saus 15–20 minuten zachtjes inkoken op het fornuis tot een rijke jus. Voeg eventueel een klontje boter toe voor glans en binding.
Plaats de kip terug in de pan om kort te verwarmen.
Serveren
Serveer de kip met de saus, champignons en spekblokjes.
Heerlijk met aardappelpuree, tagliatelle of knapperig brood om de saus mee op te dippen.