Warm, romig en precies in het seizoen
Wanneer de dagen kouder worden, zijn paddenstoelen op hun best. Dit gerecht draait om eenvoud en diepgang: goede paddenstoelen, hoog vuur, een scheut madeira en een romige saus die alles bij elkaar brengt. Geserveerd op geroosterde zuurdesem met oude Comté is dit comfort food op zijn meest verfijnd. Ideaal als lunch, voorgerecht of lichte avondmaaltijd.
Recept voor 2 personen
Ingrediënten
Paddenstoelen
• 200 g seizoenspaddenstoelen
• 20 g sjalot, fijngesnipperd
• 1 teen knoflook, fijngehakt
• 25 g roomboter
• 1 el olijfolie
• 1 tl tijmblaadjes
• 40 ml droge sherry of madeira
• 50 ml slagroom
• 1 tl citroensap en wat rasp
• 1 el peterselie, fijngehakt
• Zout en zwarte peper
Toast en afwerking
• 2 dikke sneetjes zuurdesembrood
• Olijfolie
• Oude Comté, fijn geraspt
Bereiding
Toast
Zuurdesembrood licht inwrijven met olijfolie en in een koekenpan goudbruin roosteren.
Na het roosteren zachtjes inwrijven met een doorgesneden teen knoflook zodat het brood een subtiele geur meekrijgt.
Paddenstoelen
Paddenstoelen schoonmaken met een borsteltje of keukenpapier.
Grote paddenstoelen grof snijden, kleine exemplaren heel laten voor variatie in textuur.
Olijfolie en de helft van de boter verhitten op hoog vuur en de paddenstoelen krachtig bakken tot ze kleuren en hun vocht loslaten.
Sjalot, knoflook en tijm toevoegen en kort meebakken.
Afblussen met sherry of madeira en laten inkoken tot bijna droog.
Room toevoegen en rustig laten indikken tot een romige saus.
Op smaak brengen met zout, zwarte peper en een drup citroensap.
Pan van het vuur halen en de rest van de boter erdoor roeren voor glans.
Peterselie en citroenrasp toevoegen vlak voor serveren.
Serveren
De toast op warme borden leggen.
De romige paddenstoelen royaal verdelen over het brood.
Rasp er oude Comté overheen en werk eventueel af met extra peterselie of een scheutje goede olijfolie.
