Hummus met een twist: romig, luchtig en vol umami door een lepel miso. Perfect als dip, bij flatbread of gewoon zo uit het kommetje.
Hummus is een klassieker die nooit verveelt. Met kikkererwten, tahin en citroen zet je in een paar minuten iets op tafel dat fris, voedzaam en veelzijdig is. Maar bij Ottavi geven we er een eigen draai aan: door witte miso toe te voegen krijgt de hummus een diepe, hartige smaak die het gerecht naar een nieuw niveau tilt.
Het resultaat is een romige, luchtige hummus met de perfecte balans tussen fris, vol en umami. Lekker als dip bij groente en flatbread, op een borrelplank of gewoon met een lepel rechtstreeks uit het kommetje. Een recept dat je keer op keer blijft maken.
Ingrediënten
1 blik kikkererwten (of 200 g gedroogd, geweekt en gekookt met 1 tl baking soda)
1 grote teen knoflook
Sap van 1 citroen
100 g tahin van goede kwaliteit
± 80 ml ijskoud water
1–2 el witte miso
1 tl zout
Mespuntje komijn
Olijfolie, zwarte peper, fijngehakte peterselie (voor garnering)
Aan de gang!
Spoel de kikkererwten goed af. Voor een extra gladde hummus: wrijf de vliesjes los.
Mix citroensap met knoflook, miso en zout en laat 10 minuten staan.
Voeg de tahin toe en mix tot een dik mengsel.
Giet er langzaam ijskoud water bij tot een luchtige saus ontstaat.
Voeg de kikkererwten toe en mix 5 minuten tot een supergladde hummus.
Serveer in een kom met een kuiltje olijfolie, zwarte peper en peterselie.
Variatie: vervang een deel van de kikkererwten door geroosterde rode paprika voor een smoky twist.
Tip: serveer met geroosterd flatbread of crudités voor een feestelijke borrel.
Wijnsuggestie: een frisse witte wijn zoals Verdejo of een lichte rosé combineert perfect met de romige en kruidige smaken.
Romige hummus met een twist: kikkererwten, tahin en miso voor extra umami. Perfect als dip, bij flatbread of als borrelhap.